DOLAR
32,4056
EURO
34,7989
ALTIN
2.401,65
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
16°C
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Açık
16°C
Pazartesi Açık
19°C
Salı Açık
21°C

Konya’da kalp rahatsızlığı olan 25 günlük bebek, ameliyatla sağlığına kavuştu

13.06.2023 09:39
1.625
A+
A-

Konya Şehir Hastanesi Çocuk Kalp Merkezinden başarılı operasyon

Sivas’ta yaşayan Altun çiftinin bebekleri Çağan’ın doğuştan kalpten çıkan ana damarı gelişmedi. Vücudunun alt kısmına kan dolaşımı olmayan minik Çağan, 25 günlükken Konya Şehir Hastanesine getirilerek ameliyata alındı. Yapay bir damarla gelişmeyen kısmı tamamlanan minik Çağan sağlığına kavuşup, taburcu edildi

Sivas’ta yaşayan Songül ve Rıza Altun çifti, ikinci çocukları Çağan’ı 11 Nisan günü kucaklarına aldı. Doğumdan sonra taburcu edilen bir süre sonra çocuklarının kötüleşmesi üzerine hastaneye başvurdu.

Kalp rahatsızlığı olduğu anlaşılan Çağan bebek, Konya Şehir Hastanesi Çocuk Kalp Merkezine sevk edildi. Türkiye’deki sayılı merkezlerden biri olan bölümde yapılan kontrollerde bebeğin kalpten çıkan ana damarın bir kısmının gelişmediği tespit edildi. Op. Dr. Murat Şimşek ve ekibi tarafından 5 Mayıs günü ameliyata alınan Çağan bebek, başarılı operasyonla yeniden sağlığına kavuştu.

‘YAPAY DAMARLA GELİŞMEYEN KISIM ONARILDI’

Ameliyatla ilgili bilgi veren Çocuk Kalp Merkezi Klinik Sorumlusu Op. Dr. Murat Şimşek, “Bebeğimizdeki sorun, kalpten çıkan ana damarın belirli bir yerden sonra şah damarını verdikten sonra bir daha gelişmeme durumu. Vücudun alt bölgesine kan gitmiyordu. Aort damarının belirli bir kısmı yoktu.

Buradaki kan dolaşımını sağlayan, anne karnında açık kalan duktus dediğimiz bir yapı. Taburcu olduktan sonra duktus normal fizyolojik süreçte kapanıyor. Vücuduna alt kısmına kan gitmediği içinde çocuk kötüleşip, hastaneye gidiyor. Çocuğumuz Sivas’tan bize geldi. İki gün içerisinde opere ettik. Yapay damarla aortun olmayan kısmına yeni bir damar yapısı oluşturduk. Çocuğun karaciğer ve böbrek değerleri normale döndü. Genel durumu iyi durumda” dedi.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Bu tür bebeklerde erken tanının da önemine dikkat çeken Op. Dr. Murat Şimşek, “Bu tür vakalar ölümcül seyredebiliyor. Erken tanı çok önemli. Doğumdan sonra tarama testlerinin kardiyolog tarafından değerlendirilmesi çok önemli. Erken tanı konulan çocuk kurtarılabiliyor. Ancak geç tanı konulduğu zamanlar çocukları kaybedebiliyoruz” diye konuştu.

‘BİZE DÜNYALARI BAĞIŞLADILAR’

Çocuğunun sağlığına kavuşması nedeniyle mutlu olan anne Songül Altun, “Çocuğumuz kalp rahatsızlığı ile dünyaya geldi. Sivas’tan buraya Şehir Hastanesine geldik. Ameliyat oldu ve bebeğimin durumu Allaha şükür çok iyi. Devletimizden, doktorlarımızdan Allah razı olsun. Bize çocuğumuzu bağışladılar. İmkanlarımız çok iyiydi, çocuğuma çok iyi baktılar. Şimdi eve döneceğiz ve çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.